Denne sides indhold:
 ( Tryk på emnet)
                            
                                                                          

Før hvalpekøbet.                          

Det er vigtigt at få en race, som passer til familiens sammensætning.
Pomeranian og RussiskToy passer ikke til familier med børn under 6-8 år.
Hvalpene kan meget let blive dødbringende skadet, hvis der bliver
trådt på dem, eller de bliver tabt på gulvet.
Lad ALDRIG  børn være alene med en Pomeranian eller en Russisk Toy.
       
  Inden du kontakter opdrætteren:

Kan du sætte dig ind i følgende:
Hvad der kræves for at have hund.
Kan lige netop en Pomeranian eller Russisk Toy  passe ind i din familie og  jeres dagligdag?
Beslut dig for, om det skal være en tæve eller hanhund.

Skal din hund være til udstilling (er dyrere), eller som almindelig familiehund.?
Hvilken farve skal den have?
Skal det være en hvalp eller voksen hund?
Når man leder efter en ny hvalp, er det vigtigt at den ikke kommer fra en hundehandler.
En stambog, hvor du kan se mindst 3 generationer tilbage er at foretrække. Gode råd før du køber hundehvalp:

  • Sæt dig grundigt ind i racernes forskellighed og læs bøger om hunde, deres adfærd og træning.
  • Besøg altid mere end en opdrætter.
  • Undersøg om hvalpens forældre er sunde, raske, tillidsfulde og velfungerende - og forlang altid at hilse på hvalpens mor.
  • Besøg hvalpene i deres vante omgivelser. Se efter om hvalpene er velplejede, glade, frimodige og kontaktsøgende. 
  • Sørg for at du og opdrætteren indgår en klar købsaftale , som I begge forstår og er enige om.


Ude hos opdrætteren:

Besøg om muligt flere opdrættere.
Sørg for at se mindst moderen til din hvalp – også gerne faderen, hvis det er muligt, ellers forlang at se et billede af ham. Se også deres  stambøger. Her skal alle 3 generationer være påført.
Du skal kunne se de forhold, som hundene lever under, og hvalpenes opførsel over for hinanden, hvis der er flere hvalpe i kuldet.
( Pomeranier og Russisk Toy får højst 3 hvalpe pr kuld).
Hvis forældredyrene er sky - Så lad være med at købe hvalpene, fordi det er 90% arveligt!!
Den gode seriøse opdrætter har ikke noget at skjule, og svarer på alle de spørgsmål, som du stiller om hundene.   Når du har besluttet dig for en Pomeranian eller en Russisk Toy :

Planlæg ferie inden du evt. får den hjem. Så du kan lære den, at være alene hjemme og give din hvalp den første grundlæggende træning og opdragelse.
Vejledning i pasning af din hvalp bør være en selvfølge fra opdrætterens side.
Kræv en sundhedsattest, som ikke må være mere end en uge gammel, når du henter din hvalp.
Lav købsaftale sammen med opdrætteren. Stambogen bør følge med hunden.

De første dage med din hvalp:
I de første dage skal den have ro til at lære sine nye omgivelser at kende. Den har brug for tryghed og tæt kontakt med familien. Derfor er det bedst, at lade den sove i sin kurv ved siden af din seng i starten.
Senere er det kun gavnligt for prægningen og socialiseringen, at din hvalp kommer ud og møder omverdenen, hvor der skal være så mange gode oplevelser som muligt.

Den første tid med din Pomeranian


Det er en stor omvæltning både for hund og ejer at starte et liv sammen. Begge skal lære hinanden at kende, og hunden skal lære at overholde hjemmets og omverdenens normer og regler, for at kunne fungere godt de næste mange år. Brug dens navn hver gang, du ønsker at lære den noget, da det vil få dens opmærksomhed.
Sommetider kan din træning være frustrerende, men med tålmodighed og udholdenhed, vil det blive belønnet for både ejer og hund.

Træning og opdragelse skal altid gøres med kærlighed og konsekventhed. Beløn din hund med masser af ros. Du kan også bruge godbidder som belønning, men lad være med at give mere end den daglige madration.

Hvis du har købt en ældre hund, behøver du måske kun lidt træning med den, men har du købt en hvalp, er du nødt til at arbejde med den.

En Pomeranian  er mest indendørs, og derfor behøver den at blive trænet og opdraget indendørs først.
Det er nødvendigt du starter træningen med det samme, du kommer hjem med din hund, især hvis det er en hvalp.
Indendørs træning og opdragelse til renlighed:

Inde i huset er det bedst med aviser eller gamle håndklæder på et specielt sted ( i nærheden af døren ud til) i køkkenet eller bryggerset, da disse rum som regel har et gulv, der er nemt at gøre rent. Det må være et sted, hvor din hvalp let og hurtigt kan løbe hen, når det bliver nødvendigt.

Lad et stykke, der er brugt blive liggende, når aviser/håndklæder skiftes, så lugten er der for hunden. Det vil gøre det lettere for den, at huske hvor den skal søge hen.

Acceptér små uheld af og til, mens renlighedstræningen står på. Selvom Pomeranier/Russisk Toy er nemme at træne, er den altså stadig en baby. Ligesom menneskebabyer har hundehvalpe også uheld!! Lad være med at straffe den!!

Bliv ved med at rose den, når den gør det rigtige. Du kan afspærre en del af hjemmet, så tæpper eller møbler skånes indtil, hvalpen er renlig.

Træning og opdragelse til at besørge udenfor:

Det er vigtigt at bringe hvalpen hen til det samme sted udenfor til at begynde med. Brug et bestemt ord for at besørge, og brug kun dette ord hver gang.Din hvalp skal ud og besørge når:

1) Så snart den vågner.

2) Før og efter leg.
                                                                                                       
3) Efter den har spist.

4) Før den skal til ro om aftenen. 
Renlighed er ikke den eneste form for træning, som din hund behøver.
Fra begyndelsen, enten det er en hvalp eller en voksen hund, skal du vise hvem der bestemmer.
Hunde er flokdyr og det er deres natur, at ville lede flokken. Så du bliver nødt til at fastslå dit lederskab fra begyndelsen. Som den primære leder, skal det kun være dig, der giver den mad, træner og opdrager den. Hunde behøver èn leder, skønt de kan have mange mennesker, som spiller en vigtig rolle i deres liv. Faktisk er det meget vigtigt, at de har masser af andre mennesker i deres liv.

Lige meget hvor meget vi elsker vores hunde, er de stadig hunde, og må kende deres plads.
At være alene hjemme:

Når hvalpen, efter nogle dage, er faldet godt til i de nye omgivelser, er tiden inde til at starte ”alene hjemme træningen”. Hunden er som sagt et flokdyr, og det er derfor unaturligt for den at blive efterladt.

Begynd træningen når hvalpen er træt, og har været ude og besørge. Det er vigtigt, at du placerer hvalpen et sted hvor den er tryg og vant til at opholde sig. Afled dens opmærksomhed med en tyggepind, og forsvind ud af syne nogle få minutter. Lad gerne radioen spille og lidt lys brænde, som om du stadig er i hjemmet. Efterlad hunden uden at tage afsked med den.

Ideelt skal du returnere før hunden bliver urolig. Hvis hvalpen piber, venter du med at gå retur, til hunden har været i ro i ca. 2 minutter. Ignorer hvalpen når du genser den.

Gentag ”alene hjemme træningen” flere gange dagligt i få minutter. Udvid herefter gradvist tidsrummet, men gå ikke for hurtigt frem.
Pleje af din Pomeranian :

Træning inkluderer også plejen af pels, negle, ører og tænder m.v.. Din hvalp skal børstes ca. 1 gang om ugen, og det er vigtigt for den, at lære dette fra starten. Denne træning bør være startet hos opdrætteren.
Ører og tænder kigges efter samtidig med børstningen. En Pomeranian  har let ved at få tandsten. Tandbørstning med en fingertut af stof 2-3 gange pr uge og barf fodring og rå kødben  kan forebygge dette. Ellers er det dyrlægen, som skal foretage en tandrensning, da tandsten i værste fald kan give de samme symptomer som mennesker kan få.
Hvis der sidder noget i øregangen renses det forsigtigt med spidsen af en vatpind.
Den skal have klippet negle ca 1 gang pr måned.

Hårerne mellem trædepoterne klippes korte, da det forhindrer svamp i at opstå, og din Pomeranian slæber så heller ikke snavs med ind.
At lære halsbånd og snor at kende:

En anden vigtig ting, er at den skal lære at gå med halsbånd og snor. Start med med at give halsbånd på. Lad den vænne sig til det, før du giver snoren på. Jeg har ikke halsbånd på mine hunde, når de går i indhegnet have, men skal de udenfor haven , har de halsbånd på, hvor der er hundetegn i , som er lovpligtigt.

Socialisering:
Din hvalp skal lære at venlige, fremmede mennesker, andre hunde og dyr samt nye miljøer også er en del af dens verden. Denne tilvænning kaldes prægning og socialisering. Den bør allerede starte hos opdrætteren og skal fortsætte, når du får den hjem.

Sørg for at hvalpen får flest mulige positive oplevelser, inden den er et år gammel. De første ca. 6 mdr. er de vigtigste. Det er i denne periode, at hvalpen er specielt modtagelig for de nye indtryk.

Vaccination.
En hvalp skal vaccineres når den er 8 uger + 12 uger. 5 dage inden gives en ormekur. Jeg bruger Banminth.
Hvis man ved hvalpen senere skal med til udlandet, er det en god ide at få et pas til den, og få den rabiesvaccineret ved 12 ugers alderen, og igen 1 år efter. Derefter kan man vaccinere hvert 3. år for at have hunden dækket ind.

Man kan se hvad, der kræves i andre lande hos fødevarestyrelsen